maandag 5 maart 2012

Wat ik afgelopen week heb gedaan...

Er zijn weer enkele dagen voorbij gegaan voor ik nog eens iets heb gepost. Hier volgen enkele dingen waar ik me afgelopen week mee bezig heb gehouden:

29/02 schaatsen
Het Rode kruis organiseert iedere maand een  gratis activiteit voor de internationale studenten. Deze maand gingen we met z'n allen schaatsen. Het was weer een tijdje geleden maar ik had het snel weer te pakken.





2/03 zon + movie night
Vandaag was het prachtig weer en ook nog eens warm. Na de les ben ik met 2 meisjes gaan joggen in het bos achter de universiteit. Ik was er nog niet geweest maar het is een perfect bos om te lopen met verharde paden. Helaas moest ik toch na een halfuur al afhaken want ik ben niet gewoon om met hellingen te lopen. Ik heb dan maar rustig op mijn gemak terug gelopen en nog wat genoten van het zonnetje op een bank.
We hebben een zetel in onze keuken gekregen dus de perfecte gelegenheid om eens met zen allen een filmpje te kijken.

3/03 opruimen, taken, uitgaan
Redelijk vroeg opgestaan voor een zaterdag. We hebben twee keukens hier in de gang rechtover elkaar. De ene keuken staan onze spullen en in de andere keuken de kookpotten en dergelijke. In de keuken waar steeds gekookt wordt waren wij, de meisjes het beu om steeds de afwas te moeten doen, dat de gootsteen volstaat en de rommel. Daarom hebben Martha en ik de andere keuken aangepakt en wat kasten vrij gemaakt om daar voortaan te koken. Zo hebben wij tenminste een propere keuken.
Nadat alles op zijn plaats stond konden we aan onze taak beginnen. We moeten een taak schrijven voor inclusive education. Onze topic is 'How to learn in an inclusive classroom?' Daar zijn we toch een hele zaterdag mee zoet geweest.

Om toch wat te ontspannen en omdat het weekend is zijn we met zen allen van comparative education naar een club downtown geweest. Dit was mijn eerste keer en ik ben best wel verschoten van wat ik daar zag. Overdag zijn de Noren beschaafd maar 's avonds kan je wel het een en het ander zien. Iedereen is al zo dronken als iets om 11u en de meisjes hebben nauwelijks wat aan. Het werd een hilarische avond die helaas al om 2u moest eindigen want dan sluiten alle clubs hier.


4/03 werken aan taak

Eerst nog eens lekker uitgeslapen en dan verder gewerkt aan de taak. 's Avonds hebben Martha en ik een heerlijke lasagne gemaakt.

5/03 Jaermuseet
Vandaag zijn we met het vak inclusive education naar een soort boerderijmuseum en chemielab geweest. In dat museum hebben we geleerd hoe je op ambachtelijke wijze verschillende dingen kan maken met melk. Eerst hebben we gezien hoe je room maakt. Met die room hebben we geleerd hoe je boter maakt. Dan hebben we geleerd hoe je in tien minuten eetbare ijs maakt en tenslotte hoe je kruidenkaas maakt. 

Hoe maak je room?

Dit is een oude machine die uit 37 onderdelen bestaat. Je doet er melk, vers van de koe in. Dan draai je aan een hendel en komt er de melk weer uit. Dit moet een een tijd doen. Op het einde zal er ergens in de machine de room blijven zitten.


Er bleef niet veel zitten in de machine, dus dit was de back-up. 

 Room met flatbrod.


Hoe maak je boter?


De room doe je weer in een andere machine zoals hierboven.


Weer moet je draaien aan een hendel.

Tot je na een tijdje een dikke massa hebt.

Nadien moet je de boter enkele keren spoelen met water.
Tenslotte doe je er heel wat zout bij en de boter is klaar!

Flatbrod met boter.


Hoe maak je ijs?
Je hebt 7 eieren, suiker, poedersuiker, chocomelk poeder, melk (maar ben niet zeker) en droogijs nodig.
Doe alle ingrediƫnten bij elkaar en goed mengen.
In tien minuten heb je lekker ijs.


Mmmmmm....


Hoe maak je kruidenboter?

1 dl karnemelk en 5dl gewone melk op 37 graden. Een stof dat uit 1 van de magen komt van een koe ( hij wist de naam niet in Engels), kruiden.


15 druppels van dit goedje.


Met een mes rechtlijnige bewegingen maken tot het dikker wordt.


Afgieten, in het vergiet blijft een soort korrelachtige roomkaas achter.


Kruiden zoals look, paprika en zout toevoegen.

Voila, kruidenkaas.


In het museum kregen we ook een typisch Noors gerecht aangeboden. Rommegraut met vlees en flatbrood. De Noren eten dit allemaal te samen maar ik vind dat toch een rare combinatie. De rommegraut is namelijk een soort pap met kaneelsuiker. Ik zie dit meer als dessert dan iets om met salami en dergelijke te eten. 







De rommegraut.

Na de lunch kregen we nog wat uitleg en mochten we nog een kijkje nemen in het museum.

Ha det!
Claudia.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten